Holmenkollen er et område på vestkanten i Oslo, nærmere bestemt i bydelen Vestre Aker. Den ligger perfekt til i randsonen mellom bykjernen og Nordmarka, og har derfor utviklet seg til å bli ett av verdens ledende senter for skisport, særlig i nordiske grener og skiskyting. Kollen har også blitt en av Norges ledende turistattraksjoner med over én million besøkende hvert eneste år.

De aller fleste nordmenn fholmenkollenorbinder Holmenkollen med skikultur, tradisjon, og toppidrett, hvilket har gjort bakken og løypene til symboler på det ekte norske. Selv Kongen er regelmessig å se på disse tilstelningene, det er kanskje ikke så rart i og med at han er svært sportsinteressert og bor like i nærheten. Hans far, Kong Olav, deltok selv i hopprennet i Holmenkollen som kronprins i 1922 og 1923.

Allerede på 1880-tallet arrangerte Christiania Skiklubb noe som kaltes Husebyrennet litt nedenfor der anlegget ligger i dag. I 1883 ble Skiforeningen dannet, og tok etter hvert over arrangementet. Senere i 1892 ble rennene flyttet til Holmenkollen. Den gangen var det kombinert som var viktigst, det vil si kombinasjonen av hopp og 18 km langrenn. Denne øvelsen ble regnet som den ypperste fordi den virkelig satte løpernes allsidighet på prøve.

Holmenkollen i dag

Den dag idag er rennene i det tradisjonelle anlegget fortsatt preget av den spesielle kulturen som har utviklet seg over mer enn hundre år. Vanligvis ligger folk fortsatt i telt i Nordmarka før Holmenkollsøndagen, for å få med seg femmila og så forflytte seg til hoppbakken og heie på de norske og alle de andre utøverne der. Entusiasmen til tilskuerne gjør det til en helt spesiell opplevelse for de som deltar.

Med årene har Holmenkollen også blitt en viktig stadion for skiskytterne. VM ble arrangert der i 2016, men det er Verdenscup-renn hvert år. Siden femmila ikke lenger går i intervallstart, er det faktisk noen som foretrekker å få med seg en skiskyttersprint i stedet.